Blog post

Unesco Världsarvslistor i Malaysia

Malaysia är ett populärt resmål som ligger i sydöstra Asien. För turister är det mest lämpligt att besöka landet under månaderna som inte är drabbade av monsunregnet.

Detta är från november till februari. Tidsskillnaden mellan Malaysia och Sverige är sju timmar. Landet ligger nära Thailand och Singapore och har ett rikt kultur- och naturliv. Befolkningen består av såväl malajer, kineser, ursprungsbefolkning som indier. Tack vare detta talas flera språk, främst malajiska, kinesiska och hindi. Huvudstaden Kuala Lumpur lockar många turister, både för kultur och shopping. Här finner man en av världens högsta byggnader. Geografin i Malaysia är varierad och olika delar av landet har olika typer av klimat, det finns såväl stora skogar som vackra stränder. Landet har två delar som är helt skilda. Den ena är den tätt bebodda och välbesökta Malackahalvön och Borneos norra del. Borneo är det landets främsta resmål för de som vill besöka ber och djungel. På Malackahalvön ligger huvudstaden Kuala Lumpur.  En annan välbesökt plats är Sepilok, där finner man ett rehabiliteringshem för apor, närmare bestämt orangutanger.

Malaysia har flera saker som fått platsa på UNESCO:s världsarvslista. UNESCO är Förenta Nationernas organ för att främja kultur, vetenskap och utbildning. I Malaysia är listan viktig eftersom den har en beskyddande roll som värnar om bevarandet av endemiska djurarter och tropiska skogar. Exploatering av naturresurser har lett till att olika former av djur och växtliv i landet har tagit skada. Delvisa tack vare att vissa saker uppmärksammats av UNESCO bevaras med av landets natur.

Världsarvslistan

En av sakerna som platsar på UNESCO:s världsarvslista från Malaysia är en nationalpark vid namn Gunung Mulu. Parken är känd för sina många grottor, bergsklippor, kalkelstenkarsts och bergstoppar. Parken är stor och täcker totalt 204 kvadrat-miles. Parken har ett rikt djurliv, med såväl däggdjur som amfibier. I parken hittar man inte mindre än 27 olika fladdermusarter!

På listan hittar man även en annan park, Kinabalu Park. Denna har funnits sedan 1964 och är lokaliserad i västra Malaysia. Parken är något mindre än Gunung Mulu, men är en väldig viktig plats för ekologin i landet. Även i Kinabalu Parken finns det ett rikt djurliv. Här hittar man däggdjur, otroligt många snigelarter och fåglar. Dessutom finns det en fantastisk växtlighet med många intressanta arter. Parken är ett populärt turistmål, faktiskt ett av landets största.

I Malaysia hittas en av människans äldsta platser. Detta är en arkeologisk plats där man funnit tidiga bevis på mänskligt liv. Platsen heter Lengong Valley. Här finner man en känd grotta med bland annat otroligt gamla verktyg. Även detta är en stor sevärdhet.

Melaka och George Town är också med på UNESCO:s världsavslista. Detta är två historiska centra som styrdes av holländare, britter och portugiser.

Att resa till Malaysia är mycket spännande och det finns platser som är värda att se både tack vare av dess natur, med vackra stränder och skogar, men också tack vare dess historiska vikt. Landet har flera platser som är med på UNESCO:s världsarvslista. Dessa skall bevaras eftersom de har ett stort kulturellt värde. Att som turist besöka dessa platser kan ge positiva effekter och leda till att landet värnar än mer om platsen eftersom det dessutom blir en inkomstkälla genom turism!