Blog post

Religion i Malaysia

Malaysia ligger i södra Asien och gränsar till Thailand, Indonesien, Brunei och Singapore.

Landet styrs genom konstitutionell valmonarki. Klimatet i landet är varmt, ekvatoriellt och präglas av monsunregnen som drabbar landet under april till oktober månad i sydväst och under oktober till februari i nordöst. Längs med Malaysias kust är det slättland medan inlandet är full av tät skog.

Turismen i Malaysia är stor och landet har väldigt mycket olika saker att erbjuda. Det finns många nationalparker, exempelvis Bako nationalpark som är landets äldsta sådan och har ett mycket rikt djurliv, vandringsleder och vattenfall. Längs kusten finns det oändligt många öar och badorter. Ön Tioman utnämndes under 1970-talet till en av världens vackraste öar. Vattnet är varmt och badvänligt och stränderna finkorniga. Malaysia erbjuder även besökare aktiviteter så som dykning, då man bland annat kan se korallrev, ö-luffning och djungel-trekking.

Att ta sig till Malaysia från Sverige är långt men går att göra med en mellanlandning. För att få ut det mesta av sin resa är det viktigt att man ser när man skall besöka platsen och reflekterar över klimatet dit man planerar att åka. Det är viktigt att ta hänsyn till faktorer som exempelvis monsunperioder. Olika delar av landet passar bäst att besöka under olika tidpunkter, och det kan även vara bra att kolla upp när malaysierna har lov och helgledigheter så man slipper igenbommade hotell och restauranger.

Religion

muslimer

Malaysias statsreligion är islam och de flesta medborgarna beräknas vara muslimer. På den malaysiska flaggan ser man en halvmåne och en stjärna som symboliserar den islamska religionen. I landet råder religionsfrihet och Malajernas etniska identitet är nära förknippad med islam, vilket gör att den islamiska religionen gynnas.  Den andra största religionen i landet är buddhismen. Religionen ser olika ut i olika delar av landet. På vissa platser, exempelvis i små byar tror folket inte på Islam utan på egna religioner. Landet har kritiserats av World Health organisation för att diskriminera personer som är ateister. Islam kom till Malaysia under 1500 talet genom handelsmän från Arabiska halvön, Kina och Indien. Den islamska inriktningen som följs är sunnimuslimsk. Relationen mellan olika religiösa grupper är tollerand. Högtider så som Eids, jul, Deepavali (ljusfestival som är viktig inom bland annat hinduismen) är idag högtidsdagar.

Det finns många otroligt vackra moskéer att besöka i Malaysia. En av dem är Masjid Jamek, som ligger i Kuala Lumpur och är en av de första begravningsplatser för malajer på platsen. Moskén byggdes år 1907 och hyllar uråldrig arkitektur med tre kupoler och två höga minareter. En annan känd moské är Putra Mosque som ligger vid Putrajaya sjön. Moskén är inspirerad av localt kulturarv, och byggd av inhemskt material. Designen har inspirerats av en moské i Bagdad. Kupolen är 36 diameter och rymmer ett elegant rum för bön.

Att besöka Malaysia innebär att man får ta del av ett land med rik kultur som präglas av Islam. Med vackra stränder, regnskog och ett rikt djurliv lockar det väldigt många besökare världen över! Resan må vara lång, men om man får möjlighet är Malaysia ett resmål som de flesta är väldigt nöjda över att de har besökt!