Blog post

Malaysia – Petronas Twin Towers

I centrala Kuala Lumpur i Malaysias hittar man flera anmärkningsvärda skyskrapor. Men det är få saker som har blivit så förknippade med staden som dom två tvillingtornen, Petronas Twin Tower har. Med sina 451,9 meter och 88 våningar gör det dom två skyskraporna till världens sjunde högsta byggnad.

Världens högsta byggnad under en period

 

Byggandet av tornen startade i mars 1993 och blev klart i augusti 1996. Arkitekten bakom tornen är Cesar Pelli som  även har ritat andra stora byggnationer. När Twin Tower stod klara 1996 var dom världen högsta byggnad fram till 2004 när skyskrapan Taipei 101 tog över tronen. En intressant detalj är att stålet i Twin Towers är svensktillverkat. Twin Towers är i princip identiska då man har efter islamsk arkitektur använt sig av geometrisk form som är vanlig i många muslimska länder. Tanken med själva designen av Twin Towers är att det skapar ett M som i sin tur ska stå för Malaysia tack vare den inglasade bro som binder ihop dom två skyskraporna Tun Mahatir Mohamed som var premiärminister under 190-talet var den som drev på att Twin Towers byggdes, ville skapa en makalös byggnad som skulle slå världen med häpnad och hans vision var att bygga något som skulle visa Kuala Lumpors och Malaysias viktiga position i världen. Byggnadens stomme är byggd främst i betong istället för stål som många andra skyskrapor är byggda på och det är pga. att det saknas en stålindustri i landet. Petronas Twin Tower ägs av oljeföretaget Petronas därav namnet som är Malaysias statliga oljeföretag. Själva bygget av Twin Towers landade på ca 1,6 miljarder amerikanska dollar. Vad kan man hitta i själva Petronas Twin Tower? Längt ner i byggnaden hittar man ett gigantiskt shoppingcenter kallat Suria KLCC som är hela 140 000 kvm2 stort. Här hittar man all möjlig shopping, alltifrån H&M till dom finaste märken som Christian Dior och Giorgio Armani. I centret hittar man även biografer, ett undervatten akvarium och även gallerier för konst. I den bro som kopplar dom två skyskraporna samman hittar man bönerum, konferenssalar och en exklusiv restaurang. Syftet med bron är ur säkerhetsmässiga skäl, vd exempelvis en brand eller annan katastrof i ett av tornen så ska man igenom bron ta sig till den andra och vice versa.

Världens högsta byggnad under en period

En händelse som utspelade sig den 12 september 2012,dagen efter World Trade Center attackerna skedde var att säkerhetsteamet i byggnaden fick in ett anonymt tips om att det fanns en bomb inne i något av tornen vilket skapade en panik bland personalen och hela byggnaden fick evakueras men lyckligtvis hittades det ingen bomb eller något annat explosivt och Petronas Twin Towers fick beröm för det professionella sättet man tämde hela komplexet då allting gick smidigt till.

 

Vidare har flera av värdens större företag sina kontor i Twin Towers som exempelvis Al Jazeera, Microsoft och Huawei men också andra inhemska företa so har sina kontor. Som turist kan man naturligtvis besöka Petronas Twin Towers men dock inte hela byggnaden. Petronas Twin Tower är också en populär miljö för inspelning av filmer, främst actionfilmer. Petronas Twin Tower är även hem för Malaysias filharmoniska orkester.