Blog post

Malaysia och Ipoh

Ipoh ligger i västra Malaysia, ungefär 20 mil norr om Kuala Lumpur. Ipoh är en av Malaysias största städer och här bor det strax över 600 000 människor. En sak som är speciellt med Ipoh är att om du besöker den så kommer det nästan kännas som om du är i Kina och anledningen till det är att cirka 70 procent av stadens befolkning är av kinesiskt ursprung. Tycker man om grottor och borgar så är Ipoh ett hett tips. Men här finns också mycket annat att göra.

Perak Cave Temple

Perak Cave Temple ligger cirka 6 kilometer norr om Ipoh och byggdes år 1921. Det är en grotta och ett buddhistiskt tempel. Den byggdes in i kalkstenen och är därför ett väldigt unikt tempel att besöka och templet är idag en av Ipohs mest besökta attraktioner. Templet är ett av många så kallade grottempel i området. Naturliga grottor i bergen här har gjorts till tempel och det är de inflyttade kineserna som ligger bakom grottemplen. Just Perak Cave Temple byggdes av Ching Sen Yee och hans fru som upptäckte grottan och började att förvandla grottan till ett tempel. Utanför grottan är det en sorts bro som går över vattnet som finns i trädgården här och det första man kommer se är en stor staty av Guan Yin, guden av barmhärtighet. När man kommer in i grottan kommer man se en 15 meter hög Buddhastaty och runt Buddha sitter det fyra gudomliga väktare. Bakom altaret finns det trappor som leder en djupare ner i grottan och sedan ut ur berget. Härifrån finns det 358 trappsteg som leder en upp till en trädgård, en paviljong och en utsiktsplats. Här finns det också en liten butik där man kan köpa något enkelt att äta och dricka. Efter de 358 trappstegen i det varma vädret kanske man behöver fylla på vattenförrådet. Perak Cave Temple är verkligen en speciell plats och otroligt vackert. Funderar du på att besöka grottemplet så försök att göra det på en vardag då det är mycket folk här på helgerna. Runt Ipoh finns det också andra sorters grottor, som inte är tempel. I vissa anordnas det exempelvis forsränning om du känner dig lite mer äventyrlig någon dag.

Perak Cave Temple

Annat att göra i Ipoh

 

I Ipoh finns det ett par unika maträtter eller drycker som man kan prova på. Vad sägs om exempelvis vitt kaffe? Det är kaffebönor som marinerats i margarin i minst en dag och sedan mals de och bryggs. Funtasy House är ett uppskattat turistmål för både stora och små. Här har målare målat rum på ett sådant sätt att man kan låtsas göra massa galna saker, som att stå upp och ner, bli uppäten av en haj, surfa, gå på månen och mycket mer. Billigt att gå in är det också. Vill man shoppa så gör man det lämpligast i UTC Building som är mycket stort. Här säljs allt! På nätterna kan besöka nattmarknaden där man hittar elektronik, kläder och skor bland annat. I Ipoh finns också båtturer som tar en ut till ett vattenfall och sedan tillbaka. Ipoh är ett populärt turistmål, men mest för inhemska turister som kommer ifrån Kuala Lumpur på helgerna. Men det börjar dock locka allt fler utländska turister. Med tanke på vad Ipoh har att erbjuda så är det inte märkligt att allt fler får upp ögonen för Ipoh.