Blog post

Malaysia – Kota Kinabulu

Då vår det dags för nästa del i vår resa genom landet Malaysia. I denna del ska vi gå igenom Kota Kinabulu som är huvudstad i delstaten Sabah. Kota Kinabulu ligger på Borneos nordkust och har cirka 500 000 invånare. Här finns det alltid något att göra vare sig du vill ha en heldagstur, en halvdagstur eller bara en kortare aktivitet. Staden och dess omgivning har allt man kan tänka sig behöva.

Mount Kinabulu

Mount Kinabulu heter Gunung Kinabulu i Malaysia och är det högsta berget som Malaysia har. Berget har en höjd på 4 095 meter över havet. Berget ligger i Kinabulus nationalpark som jag ska berätta mer om alldeles strax. Tycker man om natur och dess artrikedom så är bergets nedre sluttningar något för dig att besöka. Här finns nämligen tusentals sorter av orkidéer och det finns även många olika arter av djur. Bland annat finns det orangutanger, gibboner och ett väldigt stort antal arter av fåglar vilket gör platsen till en fågelskådares paradis. Berget ligger som sagt i en nationalpark vilket gör att man kommer få så mycket mer på köpet än bara Mount Kinabulu. Nationalparken heter på malajiska Taman Negare Kinabulu och är ett världsarv sedan år 2000. Mount Kinabulu ligger i princip i mitten av nationalparken och nationalparken täcker sedan ett område på 754 kvadratkilometer runt berget. Nationalparken sträcker sig över fyra klimatzoner och har en otroligt stor artrikedom. Förutom de många olika arterna av orkidéer som finns runt berget så finns det även många köttätande växter här. Besökscentrumet för nationalparken ligger cirka 9 mil från själva staden Kota Kinabalu. Det finns nio olika typer av övernattning, allt från billiga vandrarhem till lyxiga och dyra stugor.

Att göra i staden Kota Kinabalu

 

Kota Kinabalu är som sagt huvudstaden i delstaten Sabah och utgör startpunkten för många turister. Många av dessa turister åket ut på någon av de många närliggande öarna, som ofta även är nationalparker, och spenderar en dag eller två där. Men själva staden har sin charm och jag rekommenderar att utforska staden också. På kvällen kommer matstånden fram där man kan köpa färsk fisk och skaldjur som grillas på plats, till en femtedel av vad man betalar i restaurangen. I staden finns det många olika köpcentrum som man kan göra fynd i. Staden bjuder också på ett par sevärdheter i form av byggnader. Ett av dessa är Tun Mustapha Tower vilket är ett 122 meter högt glastorn på 30 våningar. Den 18e våningen roterar sakta för att ge en utsikt över området åt alla håll. På en timme har våningen roterat ett varv. För den som tycker om att titta eller delta i sport finns det i Kota Kinabulu ett sportcenter vid namn Likas Sports Complex. Här finns det ett stort fotbollsstadium, badmintonbanor, squashbanor och annat som hör sport till. Här finns även ett gymnasium, en swimming pool och det som kallas för Youth Challenge Park som består av skateboardparker och ett klättercenter. Kota Kinabulu fungerar ofta som en knutpunkt för turister som åker till andra turistmål. Det betyder att inte alltför många tar sig tid att upptäcka själva staden, vilket jag tycker är synd. Så min uppmaning är att om du ska besöka staden så ta dig tid åt att utforska staden, inte bara områdena runt omkring.

 

Att göra i staden Kota Kinabalu