Blog post

Flytta till Malaysia

Ett paradis här på jorden är fantastiska och vackra Malaysia med dess natursköna upplevelse. Invånarna är öppna och givmilda när man som turist besöker deras vackra land. Det märks inte minst hos dom människor som har dom lägsta inkomsterna och många gånger dåliga förutsättningar för ett liv med förmögenheter. 

Det vill säga, att man möts alltid av ett vänligt leende och en vilja att hjälpa till om man som turist behöver lite vägledning.  Har man en gång besökt landet, så är det mycket svårt att inte tänka tanken att flytta dit för gott. Klimatet, människorna och en fantastisk kultur är utan vidare mycket lockande för att bo i landet. 

Landets placering på världskartan 

Malaysia ligger söder om Thailand och norr om Australien med Indiska Oceanen och Stilla havet utanför sina gränser. Eftersom landet ligger på andra sidan jordklotet från Sverige sett, är tidsskillnaden därför väldigt stor med hela åtta timmar före vår egen tid hos oss. Här är ett exempel på en bokningssida till Malaysia. 

Visum och arbetstillstånd 

 

För att kunna flytta till landet och bo där så behöver man naturligtvis en anställning av något slag. I huvudstaden Kuala Lumpur finns en dynamisk arbetsmarknad som lockar människor från hela världen. Dom främsta yrkena med störst chans till anställning är inom mjukvaruutveckling och ekonomi. Även inom verkstads- och byggindustrin finns chanser till arbete. Man kan vistas i landet i upp till 90 dagar utan att behöva ansöka om visum. Arbetstillstånd kan man söka hos Malaysias ambassad i Sverige, vilket kan vara bra att göra i god tid eftersom det är en lång process som måste prövas innan godkännande. I annat fall kan en arbetsgivare som vill anställa dig hjälpa till med den processen. 

Dagliga livet

 

I Kuala Lumpur är det billigt, till exempel både boende och kollektivtrafik, vilket kan vara avgörande när man överväger att flytta dit, eftersom det är vad man behöver först och främst. Malaysia är ett av dom billigare länderna i världen att leva i.  Kostnaderna jämfört mellan Sverige och Malaysia gör att nästan allt är billigare där, dock är livsmedlet ost ett undantag. Ska du besöka svenska vänner som bor där, så ta med en stor hushållsost. Det uppskattas. Priserna på öl och vin är i stort sett dom samma. Även bostäder i allmänhet är fortfarande relativt låga. Malaysia har till exempel ingen fastighetsskatt.  Vad det gäller språket så pratar dom flesta ganska bra engelska, det är ju också en fördel eftersom det är ett språk som är vedertaget i stort sett i hela världen. Engelskan är obligatorisk för eleverna att lära sig i skolorna och används inom näringslivet. Men det officiella språket i landet är malayiska, olika kinesiska dialekter m fl. Landet är en monarki och en förbundsstat och antalet invånare bara i huvudstaden Kuala Lumpur är ca 7,5 miljoner människor. Antalet i hela landet uppgår till drygt 31 miljoner människor. Valutan i landet heter Ringgit och största handelspartner för export är Singapore, Kina och Japan. 

Dagliga livet

 

Om någon överväger att besöka Malaysia, som inte har varit där, och kanske sedan vill flytta dit, ska veta att det är enkelt och smidigt att ta sig från flygplatsen in till Kuala Lumpur och kostar ungefär 80 ringgits, vilket är 160 svenska kronor med dagens växelkurs.