Att göra i Malaysia

Att göra i Malaysia

Beläget i sydöstra Asien ligger Malaysia med Thailand som granne i norr och med Singapore i söder. Med behagligt klimat i princip året om är det numera ett mycket populärt resmål speciellt för oss trötta nordbor under vintern.

Landet som tidigare var en brittisk koloni blev självständigt under 1957 och skapade under 1963 staten Malaysia genom att tillsammans med Malaysia, Östmalaysia och med Singapore bilda en sammanslagning. Sammanslagningen varade dock endast under 2 år då Singapore istället beslöt sig för att bryta sig ur gemenskapen och sammanslagningen blev därmed en historisk fakta istället. Landet som bland annat genomgått flera år av gerillakrig är numera relativt lugnt politiskt och bjuder bland annat på en enorm rikedom av olika kultur, spännande historia, myllrande storstadsliv och vackra öar. Vi listar nedan något av det man inte bör missa när man besöker Malaysia.

Kuala lumpur

Huvudstaden med petronas Twin towers som största sevärdhet är naturligtvis ett måste när man besöker Malaysia. Skyskraporna med sina 88 stycken våningar och 442 meter är den 17e högsta byggnaden i världen och invigdes i augusti 1999. Namnet petronas är taget från landets bränsletillverkare, Petroliam Nasional Company och företaget använder skyskraporna som sitt huvudkontor. Tvillingskraporna erbjuder inte bara en ofantligt vacker milsvid utsikt över staden och ett exklusivt shoppingområde på bottenplan utan också en upplevelse i form av en bro som går emellan de två skyskraporna ifrån våning 41 och 42. Det innebär att man går på en bro 170 meter högt över marknivå. Idag är tvillingtornen en av Kuala Lumpurs och även Malaysias allra största turistmål.

Taman Negara

Är man äventyrslusten och tycker om att utforska natur är ett besök i regnskogen Taman Negara ett måste. Hit tar man sig med buss eller bil cirka 3 timmar ifrån huvudstaden Kuala Lumpur. Regnskogen som beräknas vara cirka 135–190 miljoner år gammal och är med det en av världens äldsta bjuder bland annat på exotiska djur och på otrolig natur. Hur du vill uppleva Taman Negara är helt upp till dig själv. Vill du vandra genom regnskogen på t man hand går det, men vill du hellre nattvandra med tolv andra för dig okända människor går det också fint. Här erbjuds också möjligheten till att åka organiserad flotte, att vandra i trädtopparna eller att helt enkelt träffa de nuvarande urinvånarna i området.

Langkawi

Langkawi

Langkawi, juvelen av Kedah, är inte bara en ö utan en del av en ögrupp på Malaysias nordvästra kust där 98 andra öar också finns och är man hellre ute efter en magisk paradisö finns Langkawi som erbjuder alltifrån kritvita stränder, vattenfall och delfiner. Ön lockar därför alltifrån backpackers till familjen och har något för alla. Den mest populära stranden Pantai Cenang har mycket finkornig sand och är mycket lång. På Langkawi finns också Sky bridge vilket erbjuder en vandring på bron cirka 100 meter ovan marken vilket såklart ger en helt fantastisk utsikt över ön. För att nå sky bridge behöver man åka öns cable car där slutmålet är bron 660 meter högt över trädtopparna vid det högsta området.