Blog post

Att flytta till Malaysia

Att flytta till Malaysia kan vara en dröm för många och aldrig har detta varit enklare än nu.

Landet erbjuder ett flertal olika program där man kan enkelt söka jobb i Malaysia eller komma som pensionär. Ett av dessa program heter MM2H och den erbjuder hjälp i form av långtidsvisum för utländska medborgare som letar efter att bosätta sig eller jobba i Malaysia. I första hand gäller visumet genom detta program i 10 år men detta kan dock förlängas. I vad det gäller skatter för utlänningar beror detta på jobb eller programmet man väljer att använda sig av. Malaysia brukar dock ha mildare regler i vad det gäller utlänningar i landet så som att man kan till exempel äga fastigheter i sitt eget namn utan att behöva skriva dessa på olika agenturer eller vara gift med en medborgare (regler som många länder i Asien har).

Praktisk information

Inget vaccin krävs för att komma in i landet och inte heller är det nödvändigt. Piller mot malaria kan dock vara nödvändigt ifall man besöker avlägsna platser i naturen. Gula febern, som är mycket vanligare än malaria, är allvarligare. Inga medel har uppfunnits mot dessa myggor förutom allmänna regler för skydd av myggor. Man bör alltid konsultera med sin läkare innan man reser för att gå igenom sin medicinska historia för att fastställa risker och åtgärder. Det kan dock hända att man kommer ta del av många förkylningar om immunförsvaret inte är på topp. Den raska och frekventa transaktionen av väder drabbar många. Vädret kan gå från mycket höga temperaturer där man behöver luftkonditionering konstant till att behöva varma kläder på grund av regn. Det brukar vara varmt hela året (32 grader dag och 26 natt, 23 natt under november-februari, men det är inte en regel). Den nordöstra regnsäsongen ger regn i oktober-februari vid Borneos kust och på andra sidan är det varmt och milt. Vid sydväst i  april-oktober medför nederbörd till den södra delen av den malaysiska halvön, inklusive Kuala Lumpur. I Malaysia finns det över 100 flygplatser, järnvägar över hela landet och bussar som förbinder alla städer. Man får dock räkna med att i det flesta stora städer så är trafiken väldigt tätt. Många föredrar även att ta GrabCar, vilket är en annan version av Uber. Taxi kan vara dyrt och även biljetterna för kommunala transportmedel. Från flygplatsen till Kuala Lumpur är det mycket billigare att ta expressbussen än tåget, cirka 4 gånger billigare. I många områden kan du också resa med färja. Cirkulationen sker även på vänster sida. Malajiska är officiellt språk och denna liknar indonesiska. Man kan känna igen många ord från det engelska eller kinesiska språket. Det kan hända att man stöttar på människor som inte talar engelska dock är detta inga problem på hotell, centrala restauranger eller i Kuala Lumpur.

Vidare övrig information

De flesta kreditkort med internationell omsättning accepteras (Visa, MasterCard, Diners, American Express). För säkerhetsskull kan man dock samråda med den utfärdande banken för att kontrollera om en annan typ av kreditkort som de innehar är accepterad eller inte i Malaysia. Malaysia har ett av världens bästa hälsovård dock får man räkna med att denna är relativ dyr. Husdjur kan introduceras i Malaysia först efter att ha erhållit importtillstånd.

Vidare övrig information