Mat i Malaysia

Att få åka till andra länder runt om i världen för att upptäcka platser är det många som gärna gör på sin semester.

Men det blir allt mer populärt att man intresserar sig för maten i de olika delarna av världen. Det är en spännande upplevelse att sitta på en ny restaurang på en annan plats i världen och vänta på sin mat. Vad är det som komma skall på tallriken och vad för slag smaker? Beroende på var maten kommer ifrån smakar den olika och det är väldigt stor skillnad från norr till söder, öst till väst. Ett land som har blivit känt för sin berömda mat med fantastiska smaker är Malaysia. Eftersom stora delar av befolkningen i Malaysia kommer från Indien och Kina så är också maten präglad från det indiska och kinesiska köket. I Malaysias huvudstad Kuala lumpur är maten känd för att vara en av världens bästa. På smutsiga trottoarer och i hetsig stadsmiljö kan man hitta i princip alla Asiens smaker. Maten på gatorna är väldigt billig och restaurangerna är kanske inte de fräschaste men va gör de när maten smakar fantastiskt. I dessa områden i Kuala lumpur föredrar i princip allt folk att äta street food. Lokalbefolkningen, turister som är på besök och rika direktörer i kostym. På såna här ställen kan du få den malaysiska nationalrätten nasi lembak för bara 5 kronor.

Nasi lembak

Nasi lembak är en risrätt kokt i kokosmjölk och pandanlöv och den äts oftast till frukost. På det traditionella sättet serveras nasi lembak insvept i ett bananblad med gurkskivor i. På tallriken finns även ansjovis, rostade jordnötter, hårdkokt ägg och en starkare kryddig sås. Det är även vanligt att man lägger till kyckling, bläckfisk eller hjärtmusslor för att få en mer komplett och matig måltid. Några andra kända rätter i Malaysia som man inte bör missa om man är där är sambal belacan som är en räkpasta med chili. Även serunding som är en nötköttsrätt är väldigt populär samt satay, som är kött på pinne, vanligtvis grillat kycklingspett. Satay kom ursprungligen från Mayalasia men är idag väldigt känt i hela världen. En av de mest kända gatorna i Kuala Lumpur är Jalan Alo, ett ställe man absolut inte får missa om man är i Kuala Lumpur. Varje kväll förvandlas denna gata till en enda stor matfestival. Det sätts fram plaststolar och bord längs med hela gatan och ändå är det så mycket folk att långt ifrån alla får en plats och sitta på. Här finns något för alla om man vill ha thailändskt, kinesiskt, malaysiskt ja i stort sett vad som helst. Allt från färsk fisk till kycklingspett. Basfödan i Malaysia är ris som i så många andra asiatiska länder. Här finns även mycket frukt och grönt beroende på de soliga och varma klimatet. Även kött, fågel och skaldjur är väldigt lätt tillgängligt i landet. Typiskt malaysiskt mat är väldigt rik på örter såsom citrongräs, tamarind, torkad och färsk chili, vitlök och även ingefära. Det vill säga att det är en väldigt smakrik mat och inget man bör missa om man är i närheten.

Nasi lembak